Brussel: “Betere bescherming gokkers”

Betere bescherming gokkersIn de strijd tegen gokverslaving zouden alle aanbieders van online gokspelen spelersprofielen moeten aanmaken, zo stelt de Europese commissie. Op deze manier wordt het gemakkelijker voor de online aanbieders om het gokgedrag van de spelers in de gaten te kunnen houden.

Bovenstaande informatie is een nieuw idee van de Europese commissie. Naast het aanmaken van spelersprofielen zouden de aanbieders ook voldoende informatie moeten geven over de risico’s die de spelers lopen gedurende het spelen van de spellen. Daarnaast moet er ook meer duidelijkheid worden geschapen over de werkelijke kans om winsten te behalen.

Ook zullen de EU-lidstaten voldoende moeite moeten doen om ervoor te zorgen dat minderjarige niet deel kunnen nemen aan de gokspelen. Daarnaast zullen de aanbieders het ook gemakkelijker moeten maken voor de consumenten om contact te zoeken met hulplijnen in verband met gokverslavingen of andere informatie met betrekking tot hun gokgedrag.

Dergelijke punten zijn niet-bindende richtlijnen en kunnen naar eigen interpretatie worden ingevuld. EU-lidstaten zullen er dus wel wat mee moeten doen, maar ze zijn vrij om er hun eigen invulling aan te geven.

 

Bescherming consument

Naast de nieuwe regels die de Europese commissie heeft voorgesteld zal er ook meer gedaan moeten worden om minderjarige te beschermen tegen de gevolgen van gokken, aldus Europees Commissaris voor de interne markt Michel Barnier.

De bovenstaande aanbevelingen zijn de uitwerkingen van een eerder actieplan uit 2012. Hiermee probeert Europa de gokmarkt beter te reguleren. Er zal niet alleen worden gekeken naar de individuele lidstaten, maar ook naar de (grotere) online aanbieders van gokspelen.

De Nederlandse staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft onlangs bekend gemaakt dat het online gokken in de toekomst legaal zal worden verklaard. Hierdoor verwacht het kabinet 750.000 online gokkers beter te kunnen beschermen tegen de gevolgen van het online gokken.

Zo zullen aanbieders van gokdiensten onder meer worden verplicht om een deel van de omzet af te dragen aan het verslavingsfonds. Op deze manier zal er meer geld vrij komen om de gokverslaafden in Nederland te kunnen helpen om weer op het goede pad te komen.

Leave a Reply