Wat is de kans dat u wint bij loterijen?

Het strandEen loterij is een kansspel waar heel veel medespelers loten kopen in de hoop dat ze de lotto winnen. Elke lot heeft zijn eigen identificatiecode en aan de hand van de code kunt u bekijken of u een prijs heeft gewonnen. Er zijn heel veel mensen die meedoen met verschillende loterijen, aangezien het niet heel veel kost en er altijd leuke prijzen worden uitgekeerd. U kunt deelnemen aan een loterij door alleen een lot te kopen of door een abonnement af te sluiten.

 

Welke loterijen zijn er?

Er zijn verschillende loterijen en ieder loterij heeft zo zijn eigen kenmerken en geschiedenis. Deze zullen allemaal worden behandeld, zodat u een beter beeld krijgt. Hieronder kunt u de loterijen bekijken.

Lotto

De lotto is bij de consumenten heel erg bekend. Bij de lotto mogen de spelers de nummers zelf bepalen. De lotto is ontdekt in 1955 door de Duitser Lothar Lammers.

De lotto wordt gespeeld door genummerde balletjes en een aantal van deze worden getrokken. Hoe meer overeenkomsten er zijn op het lottoformulier, hoe hoger de prijs is die de deelnemer ontvangt.  De lotto wordt niet alleen gespeeld in Nederland, maar ook bijvoorbeeld in Frankrijk, Duitsland, België, Turkije, Groot-Brittannië. Alleen de spelregels zijn iets anders, maar het spel zelf lijkt er veel op.

Staatsloterij

De staatsloterij is opgericht in 1726 en is de oudste loterij van Nederland. De staatsloterij staat er ten opzichte van andere loterijen er om bekend om de hoge uitkeringspercentage en dat de gewonnen prijzen belastingvrij worden uitbetaald. Dit wordt bij de andere loterijen niet gedaan, dus als u loten wilt kopen en geen belasting wilt betalen over uw gewonnen prijs, dan kunt u het best loten kopen bij de staatsloterij. De staatsloterij heeft op de 10e van de maand een trekking en er zijn speciale trekkingen, bijvoorbeeld: Oranjetrekking, Gelukstrekking, Oudejaarstrekking en de Koningdagstrekking.

 

Goede doelenloterij

Soms worden kansspellen gekoppeld aan iets maatschappelijks. Dit wordt gedaan bij de Goede Doelenloterij. Ze keren dan een deel van de opbrengsten uit aan goede doelen. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Nationale Postcode Loterij, Sponsor Loterij en ook de Lotto.

 

Wat is de kans dat u wint bij loterijen?

Bij alle individuele loterijen zijn er verschillende winstmodellen waar u rekening mee moet houden. Bij de Lotto is het zo dat de winst op de lange termijn ongeveer 50% is van uw inzet, dus gemiddeld krijgt u 50% van uw inzet terug. Dit is zeker gegarandeerd, omdat de organisatie bijna altijd 50% van de inzet uitbetaalt als prijs.

Zo heeft elke kansspel een ander winstmodel en de meeste hiervan zijn vele malen lager dan die van de Lotto. U moet ook niet vergeten dat hoe hoger de prijs is hoe minder kans u heeft om te winnen. Als er bijvoorbeeld een prijs wordt uitgekeerd van € 15 miljoen, heeft u misschien 0,0001% kans dat u de winnende lot heeft.

Leave a Reply